2016. 03. 14.

Day 3 - Fej alap

1.0 - Életem első szobra, 8.5 óra. Ez nem lett kiöntve.


2.0 (Ico) - Success1. lépés: Gyurmázás - a legfontosabb mind közül.
A 2.0-nál leküzdöttem az ismerkedést az Ico gyurmával. Sokkal jobb, mint a Jovi, és még ez után is újra tudom használni! Fontos: Ez a gyurma hőre érzékeny. Ne tartsd radiátor mellett, mert viaszos, és olvad. Ha kézzel sokáig formázod, már akkor is kényes lehet. Kisebb szünetekkel a deformáció elkerülhető.
Sok dolgot kell figyelembe venni a formázásnál. Inkább szard el erre az idődet, mert később nagyon meg fogod bánni, hogy itt mire nem figyeltél.
-A homlok törjön meg, azon legyen a legkevesebb cucc. Az embernek kerekebb a homloka, és ezt ki kell küszöbölni
-Használd az alkatrészeket. Ha megvetted, és használnád benne, akkor bele kell hogy férjen. Nézd hozzá, vagy ha úgy van: Építsd bele gyurmázás közben.
-Az orr nem előre néz. Az állatoknál normális esetben az orr kicsit lefelé néz, ne sajnáld lefele tolni azt a nagy köteg anyagot. Felülnézetből a selfie-d is cukibb.
-A szemek közti távolságra adjál. Általában a könnycsatornán keresztül lehet kinézni, de ott ugye még lesz szőrme is. Ne legyen holttér előrefelé ez miatt, mert bebandzsulsz!
-Tanács: Ne legyen annyira full realisztikus. Értem én, hogy spiritualitás meg minden, de ha kiviszed utcára, legyen szerethető <:3
-Ha vágni fogod a száját, készítsd elő a vágás vonalát. EZ ha nem sikerülne normálisra, Milliputtal még javíthatod :3
-Perem: Ez nem látszik a képen, de a maszk köré merőlegesen csinálj egy széles peremet. Ez jó, mert a csöpögő szilikont megfogja majd, és a gyanta öntésekor végül ezt fogod tudni csipesszel lefogni.

2. lépés: Szilikon
Elfogadtad hogy nincs visszaút: Fogd az ecsetet, szilikon A és B komponenst, a hozzá tartozó sűrítőt és leválasztót, pár eldobható poharat, a mérleget, egy rakat újságpapírt, kockákra feldarabolt pálcát és pár keverőpálcát, védőfelszerelést (!), fél órát a munkára, és legalább 5 napot a száradásra
-A leválasztót kenjed közvetlenül a gyurmára. Legyen mindenhol, de nem kell sok belőle. Ez amúgy nem annyira fontos, mert az Ico gyurmát ha kell, kézzel is ki lehet kaparni.
-(Ha az anyag igényli) Kisebb felkavarás után mérd le a megfelelő mennyiségű A és B komponenst a poharakba, alkalmanként ne legyen egyikben sem külön-külön fél pohárnál több.
-Összeöntöd a komponenseket, majd a pálcával összekevered haladó tempóban.
-Ráöntöd a cuccot a megfektetett Heroldra, és egy ecsettel elegyengeted rajta. Hagyd hogy csurogjon, de próbálj ne pazarolni.
-Vársz. Nem lehet rögtön ráönteni a kövi kört, meg kell várni amíg állagra egy kicsit ellenállóbb.
-Megismétled az öntést és egyengetést. Várakozás közben a kockákat (tappancsok) ráhelyezed elszórva a szilikonra. Ez azért kell, mert amikor leválasztod a majdani gipsz maszkot, és szilikont, akkor vissza kell találnia az öntőformádnak ugyanabba az alakba, különben horpadt valamit fogsz önteni!
-Harmadszorra is megismétled, DE ezúttal a keveréshez sűrítőt is öntesz. Ettől a kevert szilikon durvább lesz, és nehezebben kenhető. Rakj belőle a szemgödörbe, a szimmetria tengelyre, és a tappancsokra/köré. Ezzel megerősíted az egészet, és a későbbi vágásnál is valamennyire megelőzöd a káros hatásokat.
-Negyedszerre (ha kell) kevesebb szilikont használva korrigálj az eddigi munkán. Látszik hol vékonyabb, hol van még lyuk, hol látszik még ki a tappancs. Ezeket javítsd megítélés szerint.

3. lépés: Gipszü!
Visszanézel egy hét múlva mondjuk. A szilikonod kézzel tapizható, mivel ártalmatlanná vált. De nehogy leszedd, mert még kell rá a váz. Gipsz, géz, lavor, víz, alufólia, sooook újságpapír vagy még egy tálca Herold alá.
-Befújod a spray-vel a szilikon felületét, hogy talán valamennyire könnyebben leválasztható legyen majd a későbbiekben.
-Csinálsz egy védőréteget a szimmetriatengelyre alufóliával. Hogy amikor vágod szét a majdani gipszes gézt, tudd hogy átvágtad, nem pedig a szilikont daraboltad.
-A gipszet és vizet megfelelő arányban összekevered a tálcában.
-Belemártod a gézt, majd össze-vissza elhelyezed Heroldon. Mindent lepjen be, ahol szilikon van.
-Ha maradt gipsz a tálcában, öntsd nyakon Heroldot. Miért ne :D

3.5 lépés: Bontás
Megint adj a száradásnak egy hetet, kelleni fog szike meg talán egy asszisztens is extra erőnek.
-A fő szimmetria tengelyen ÓVATOSAN vágd szét a gipszes gézt, nehogy átvágd a szilikont. Inkább húzogasd szét. Nem nagy baj, ha kicsit deformálódik a gipsz, de azért ne nagyon.
-Húzd le középpontos irányból a két gipsz oldalt a szilikonról, ne tépje le a tappancsokat, mer az gáz!
-Válaszd le a szilikont a gyurmáról. A gyurmát pakold el, a szilikon belsejéből szedd ki a gyurmát ha van.
-Rakd össze a kéz gipsz oldalt, és az orrnál (ha tudod) Gumizd össze hogy stabilan összetartsanak.
-Helyezd be a szilikont a gipsz vázba, pattintsd be mindenhova a tappancsokat. 3x ellenőrizd, hogy totál a helyén van-e!
-Csipesszel több helyen is körbe rögzítsd a szilikon peremet a gipsz vázhoz.

4. lépés: Műgyanta
Van mibe önteni, már csak kéne mit önteni. Kell védőszerelés (!), két gyanta komponens, spray, mérleg, újságpapír, keverőpálca, stopper, és egy asszisztens.
-Fújd le a szilikon belsejét a spray-vel.
-Rázd fel mindkét komponenst használat előtt
-Mérd ki külön poharakban a megfelelő arányt. Egyenként ne legyen több fél pohárnál.
-Zárd vissza a flakonokat, mert valamelyik lehet légérzékeny.
-Mérd az időt: Amint összeöntöd, öntésenként max 2 perced van a teljes folyamatra, ami a következő
-Az egyik keveri gyorsan a két komponenst egybe ÉS önti is bele a formába a peremtől kezdve, a másik tartja a formát, és forgatja, hogy mindenhova jusson.
-Eközben egyik megint méri a komponenseket, a másik figyeli ahogy forgatás közben köt az egész.
-Mehet az öntés, összesen max. 4x, de talán 3 is elég.
Ez a leggyorsabb folyamat. Kicsit melegedhet keveréskor, de kb 15 perc után minden ártalmatlanná válik, a gipsz lebontható a szilikonról, és a szilikon lebontható a gyantáról. Ennyi, lesz egy maszkunk.